NT2-campagne en taalbeleid in de Vlaamse rand


vrijdag, 3 oktober, 2014
NT2-campagne en taalbeleid in de Vlaamse rand

De provincie Vlaams-Brabant startte op 12 augustus een campagne om anderstaligen in de Vlaamse Rand rond Brussel aan te sporen lessen Nederlands te volgen.
Er zullen pakjes van telkens vier markeerstiften verdeeld worden onder de anderstaligen via het netwerk van de OCMW’s, het Huis van het Nederlands en vzw ‘de Rand’. Dus ook via het OCMW van Machelen-Diegem zullen die stiften verdeeld worden.

Sinds begin 2012 werken de gemeente en het OCMW samen aan het taalbeleid met ondersteuning van het Huis van het Nederlands en de financiële middelen van de provincie. Er werd een taalomgevingsanalyse uitgevoerd en op basis daarvan werden een taalvisie en taalafspraken vastgelegd. Ondertussen werden al heel wat taalacties uitgevoerd zoals :
• Een promotiecampagne werd opgezet met affiches en staanders ‘we helpen je graag in het Nederlands’.
• Vormingen ‘duidelijke taal’ werden georganiseerd voor het personeel van de gemeente en het OCMW.
• Een taalcoach werd aangesteld die alle diensten ondersteunt in het gebruik van eenvoudige communicatie, zowel schriftelijk als mondeling.
• De anderstaligen informatie verstrekken over de cursussen ‘Nederlandse les’ die in de provincie beschikbaar zijn.

Ben je op zoek naar een cursus Nederlandse les dan kan je steeds terecht bij de Integratiedienst van de gemeente of bij het onthaal van het OCMW.